Bron: BNDeStem, Sjoerd Marcelissen, 3 mei 2024
1. Nieuwe op- en afrit bij Oosterhout en Raamsdonksveer
Wie over de A59 rijdt, kan bij afrit 33 naar Oosterhout. Deze aansluiting wordt uitgebreid: hier komt ook een weg naar Raamsdonksveer. Deze weg gaat door natuurgebied De Hillen en de Kartuizer polder. De aanleg van deze route is de allereerste stap in het werk rond knooppunt Hooipolder. Deze verbindingsweg vormt de nieuwe ontsluiting voor Geertruidenberg en Raamsdonksveer en sluit aan op de rotonde bij De Kloosterhoeve.
2. Afrit 34 verdwijnt
Het is een van de kortste op- en afritten van het land: afrit 34 bij de watertoren in Raamsdonksveer. Wie naar het dorp wil, kan zowel vanaf de A27 als de A59 gebruik maken van deze aansluiting. Hetzelfde geldt andersom: vanuit het dorp ben je zo op beide snelwegen.
Maar vanwege de aanpak van Hooipolder gaat afrit 34 weg. De alternatieven in de toekomst? Afrit 33 bij Oosterhout (A59) en afrit 20 (A27) bij de Keizersveerbrug.
3. Verbindingsboog
Er zijn al honderden bomen gekapt om plaats te maken voor de verbindingsboog. Dit wordt de belangrijkste aanpassing bij knooppunt Hooipolder. Wie nu over de A59 naar Hooipolder rijdt en daar richting Utrecht wil, moet nog aansluiten bij de verkeerslichten.
In plaats daarvan komt er een boog die de A59 met de A27 verbindt. Deze boog gaat eerst onder de Oosterhoutseweg en A27 door. Daarna gaat ie óver de A59 heen richting het noorden (Gorinchem). De boog sluit ter hoogte van zwembad De Ganzewiel aan bij de A27. De verbindingsboog is in het eerste deel van 2026 klaar voor gebruik.
4. Meer opstelstroken op knooppunt Hooipolder
Er komen meer opstelstroken voor de verkeerslichten. Dit omdat de verbindingsboog een rij wachtende automobilisten wegneemt. Ook heeft rechtsaf slaand verkeer voortaan een vrije doorgang, zonder verkeerslicht. Zo kun je vrij rechtsaf vanuit Gorinchem (A27) naar Zonzeel (A59) en kun je vrij rechtsaf van Den Bosch (A59) naar Utrecht (A27). Deze aanpassingen worden in het tweede deel van 2026 gedaan.
5. Nieuwe bruggen
Drie bruggen worden vervangen, waaronder de Merwedebrug bij Gorinchem en Keizersveerbrug bij Raamsdonksveer. Rijkswaterstaat verwacht dat hieraan pas in de loop van 2025 wordt begonnen.
Er komen compleet nieuwe bruggen, waardoor de huidige bruggen tijdens de werkzaamheden open kunnen blijven voor verkeer. Op de nieuwe Keizersveerbrug komen meer rijstroken: drie richting het zuiden, vier (inclusief spitsstrook) naar het noorden.
De Keizersveerbrug kent nu een fietspad aan beide kanten. In de toekomst komt er een tweerichtingsfietspad aan de westzijde. Aan de oostkant komt een weg voor landbouwverkeer.
6. Aanpak aansluiting 20
Ook bij Keizersveer gaat een en ander veranderen. Afrit 20 van de A27 blijft bestaan. Aan de westkant, nabij Louwman & Parqui, komt een nieuwe ovonde. Deze geldt als verbinding tussen de Maasdijk en de snelweg.
Aan de oostelijke zijde komt een rotonde ter hoogte van de Werfkampenseweg. Verkeer dat vanuit de A27 (Breda) komt, wordt om het bedrijventerrein aan de Baileybrugweg heen geleid naar de Maasdijk en Raamsdonksveer.
7. Op- en afrit 21 bij Hank
Wie nu vanuit Raamsdonksveer over de A27 naar Hank rijdt, kan net over de brug meteen eraf. Je rijdt naar de Keizer Napoleonweg of de Kurenpolderweg. Dit kan over enkele jaren niet meer. De op- en afritten 21 komen in zijn geheel te liggen aan de noordkant van Hank. Daar komt een behoorlijke uitbreiding, met aan beide kanten van de A27 een nieuwe rotonde.
8. Verbreding A27
Over het hele traject van Houten tot aan Hooipolder komen er extra rijstroken. Van Werkendam tot Raamsdonksveer gaat het om een spitsstrook, aan elke kant. Deze verbreding vindt plaats nadat het werk aan de bruggen klaar is. Tussen 2029 en 2031 wordt de weg helemaal opgeleverd.
9. Vertragingen
Het werk aan de weg gaat tot versmallingen, snelheidsbeperkingen en extra files leiden. Rijkswaterstaat verwacht over het hele traject Houten-Hooipolder vertragingen tot een halfuur extra op de huidige reistijd. Daarom wordt werk gemaakt van een mobiliteitscampagne, om mensen te stimuleren op een andere manier naar het werk te gaan of om thuis te werken.